Arrangementer og nyheder

Vangsgaards Universitet

Er du nysgerrig? Bliv klog som en bog!

Kom og vær med, når Vangsgaards Universitet åbner op for en lystvandring i et univers af viden. I Vangsgaards Antikvariat hungrer vi altid efter at lære mere, og derfor arrangerer vi nu en række af små forelæsninger om alt mellem sorte huller og sorten muld
Ved du alt om et emne? Er du god til at formidle? Eller kender du nogen, som er ekspert på sit område? Og hvad vil du høre mere om?
Vi er altid på udkig efter emner og forelæsere og opretter derfor en forslagskasse, hvor du har mulighed for at komme med gode idéer.


I nærmeste fremtid åbner vi dørene for tre spændende og meget forskellige forelæsere:


Fra Swing over Bebop til Asger Schnacks Forlag - mine mange mikroforlag – Asger Schnack – torsdag d. 23. januar kl. 18.15.

Med sin passion for teksten, bøgerne og forlæggeriet har forfatter og forlægger Asger Schnack skabt en række af banebrydende forlag og har været en af den danske litterære verdens bærende og nyskabende spillere gennem en årrække. Asger Schnack vil gøre os klogere på sine egne forlag og berøre det frugtbare lag af mikroforlag, som er groet frem i de senere år.


Sherman! Kampvogn i krig – Steen Andersen – torsdag d. 6. februar kl. 18.15.

Historikeren Steen Andersen arbejder som seniorforsker ved Rigsarkivet og har adskillige bøger om Anden Verdenskrig på samvittigheden. Derudover er han passioneret optaget af den amerikanske Shermankampvogn – arbejdshesten i sejren over Nazi-Tysklands historie. Hvad gjorde USA, verdens største industrimagt, i sommeren 1940, da man til sin skræk indså, at man ikke havde kampvogne, som kunne stoppe Aksemagterne? Var M4 Sherman-kampvognen faktisk 2. Verdenskrigs bedste kampvogn eller var den en ”Tommycooker”?


Små forlag – stor litteratur – Christel Sunesen – torsdag d. 13. februar kl 18.15.

Christel Sunesen spænder vidt: Hun er indehaver af forlaget Ekbátana, medarrangør af den store bogfest Lille Bogdag og af den nye onlineboghandel Mikrofest. Kort sagt en vigtig skikkelse i den nye bølge af energiske små forlag, som med utroligt gåpåmod og idérigdom udgiver nyt, holder fast i traditionelt godt boghåndværk og fornyer, beriger og kærligt gennemryster den etablerede danske bogverden.


Adgangen er ganske gratis, og vi byder på et glas vin, vand eller øl.

Vel mødt til forelæsningerne i Vangsgaards Antikvariat, Fiolstræde 34-36!


Udsalget på Kultorvet

Bogudsalget på Kulturvet er desværre lukket, da huset skal bygges om. Vi leder efter nye lokaler. Følg med her på www.vangsgaards.dk, Facebook og i antikvariatet.

Tak til alle vores trofaste og glade kunder. Vi ses i Fiolstræde i antikvariatet, som lever i bedste velgående.


Pressemeddelelser

23. marts 2018:

Stockholm 1520: ”Først halshuggede de bispen af Skara, derpå bispen af Strängnäs og 120 andre. Jeg, Olaus Magnus, så det hele med allerstørste rædsel...”

Den eneste eksisterende egenhændige øjenvidneberetning om Det stockholmske Blodbad, i et enestående eksemplar af Saxos Danmarkskrønike, overgår nu til Kungliga Biblioteket i Stockholm gennem to københavnske antikvariater.

Herman H J Lynge & Søn og Vangsgaards Antikvariat i København har i fællesskab solgt et unikt klenodie i både dansk og svensk historie til Kungliga Biblioteket i Stockholm: Et eksemplar af den første trykte udgave af Saxos Danmarkskrønike fra 1514 med en helt særlig historie.

Bogen er allerede i 1519 givet til Birgittinerordenens stiftelse i Rom af den svenske historiker Johannes Magnus og er siden benyttet af både ham og hans bror, den banebrydende svenske kulturhistoriker Olaus Magnus, i henholdsvis den første store Sverigeshistorie fra 1554 (af Johannes Magnus) og i storværket om de nordiske folks historie, som Olaus Magnus udsendte i Rom i 1555. De to brødre, der reelt grundlagde Sveriges historieskrivning, var katolikker og opnåede begge at være svensk ærkebiskop. Begge levede i eksil i Rom efter Gustav Vasas indførelse af reformationen i Sverige.

Med bogen kommer man med ind i begge brødres studerekammer og kan side for side følge især Olaus Magnus' brug af Saxos stof. Bogen er fyldt med håndskrevne noter og kommentarer, som kan forbindes med Olaus Magnus' værk, der i århundreder blev det øvrige Europas væsentligste kilde til, hvordan folk i Norden lever.

Som noget helt sensationelt har Olaus Magnus bag i bogen tilføjet en lang række historiske notater, som rummer hans egne erindringer om hans voldsomme tid. Som det første fortæller han om, hvordan han i november 1520 overværede Det Stockholmske Blodbad, hvor han med egne øjne så henrettelserne på Stortorget i Stockholm af to svenske bisper samt 120 adelsmænd og borgere.

Bogen er et unikt stykke dokumentation af et dramatisk højdepunkt i Nordens historie og viser, hvordan fælles nordisk stof bevæger sig fra dansk historie ind i den svenske historieskrivning. Helt konkret viser bogens sider, hvordan Sveriges to vigtigste 1500-tals-forfattere arbejdede med deres kilder.

Der eksisterer ikke andre egenhændige øjenvidneberetninger om Blodbadet i Stockholm, og bogen er derfor også et stykke skriftligt danefæ. Kulturværdiudvalget har dog givet tilladelse til, at dette enestående og sensationelle dokument overgår til Sverige.

Salget sker i samarbejde mellem Danmarks to største antikvariater: Herman H J Lynge & Søn, der ejer bogen, og Vangsgaards Antikvariat, der har stået for udredning og beskrivelse samt selve salget.

Her er links til artikler om den spændende bog:

Weekendavisen den 23.3.2018

My News Desk den 23.3.2018